Een primeur voor Hengelo: de eerste kermis die draait zonder uitstoot van fossiele brandstoffen

De Hengelose Lambertuskermis kan dit jaar op veel aandacht rekenen uit een ietwat ongewone hoek. De kermis heeft namelijk behoorlijk wat publiciteit verzameld, niet vanwege unieke botsauto’s of nieuwe attracties, maar vanwege haar energievoorziening. De kermis is dankzij het gebruik van onze slimme batterijen namelijk de eerste kermis ooit van dit formaat die draait zonder een toereikende netaansluiting.

Een vervanging van de dieselaggregaat

De dieselaggregaat is geen onbekende in de kermiswereld. Deze wordt namelijk bij nagenoeg alle kermissen gebruikt om de attracties van energie te voorzien. Om ook op de kermis stappen te zetten richting een groenere toekomst heeft de organisatie gezocht naar alternatieven. Het alternatief dat ze vonden: de SmartGrid accu met slimme aansturing en inzichten. Dankzij deze oplossing zijn er geen fossiele brandstoffen nodig om de kermis te laten draaien.

Met oog op de toekomst

Met de slimme batterij is dit jaar een serieuze stap richting verduurzaming gezet, maar de organisatoren van de kermis durven ook verder in de toekomst te kijken. Ze hopen de komende jaren enkel nog gebruik te maken van het duurzame alternatief. Om nog verder te vergroenen, begint de organisatie dit jaar daarom met het monitoren van het gebruik van de kermisattracties. Met behulp van een duidelijk beeld van de pieken en dalen in het energieverbruik kan er meer inzicht worden gekregen in besparingsmogelijkheden. Zo kan het energieverbruik van de attracties met deze aanknopingspunten zelfs verder worden verminderd. Met behulp van de vergaarde informatie kunnen onze batterijen de patronen nog beter herkennen, zodat er nog efficiënter met energie kan worden omgegaan en de juiste batterijen worden ingezet, ook op andere kermissen.

Ook de Hengelose wethouder Claudio Bruggink is enthousiast over de kermis. Hij geeft aan ook bij andere evenementen goed te kijken naar het verbruik van fossiele brandstoffen en energie. Zo wil hij vermaak én duurzaamheid te combineren. Bruggink hoopt dat de kermis een goede inspiratiebron is voor andere ondernemers in de regio.

Een schaalbare en veilige oplossing

Met de batterij containers kunnen zelfs grootschalige projecten worden voorzien in de energiebehoefte. Zo kan een volle container voldoende energie opslaan om een hele straat met 72 huishoudens 24 uur lang in hun behoeftes te voorzien. De batterijen zijn ontwikkeld om lang mee te gaan, en hebben een houdbaarheidsduur van maar liefst 22 jaar, als je iedere dag de batterij een keer oplaad en ontlaad. Om de stromen uit het net en de batterij te regelen, bestaat een container voor de helft uit batterijen en voor de helft uit regel- en meetapparatuur. De apparatuur detecteert pieken en dalen in de netaansluiting en kan vervolgens bijspringen wanneer het nodig is. Zo is de energietoevoer dankzij onze slimme containeroplossingen optimaal ingericht en is veiligheid tot op celniveau gegarandeerd.

Share the Post:

Related Posts

Scroll to Top