Netcongestie

Ontdek hoe we de uitdagingen van gedecentraliseerde energieopwekking en onvoorspelbare vraagpatronen aanpakken.

Hoe batterijen moderne netwerken stabiliseren

Het net is overbelast. Door energie op te slaan, kunnen we het net ontlasten tijdens pieken en dalen.

Curtailment verminderen

Het energienet moet in balans blijven. Soms betekent dit zelfs dat zonnepanelen en windmolens worden uitgezet om overbelasting te voorkomen. Energieopslagsystemen kunnen meer energie afnemen, waardoor curtailment minder ingezet hoeft te worden.

Systeem Stabiliteit

Energieopslagsystemen bieden stabiliteit op regionaal en landelijk niveau. Onze systemen zijn klaar voor gebruik op onbalansmarkten, FCR en aFFR en garanderen betrouwbaarheid. Ook is het belang van software-integratie en slimme besturing op afstand van groot belang.

Bruikbare inzichten

Met een slim, verbonden batterijsysteem ontvangen operators realtime gegevens over de prestaties. Deze gegevens ondersteunen besluitvormingsprocessen, waardoor operators hun handelsstrategie kunnen optimaliseren en efficiënte energieactiviteiten kunnen garanderen.

Uitdaging voor de energietransitie

Net Congestion

De capaciteit van het elektriciteitsnet: Het huidige elektriciteitsnet wordt geconfronteerd met uitdagingen door de toenemende hoeveelheid opgewekte energie en het gebruik van het elektriciteitsnet als een ‘gigantische gratis batterij’. Om Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken zijn energieopslagsystemen nodig.

Overbelasting van het elektriciteitsnet: De vraag naar elektriciteit stijgt, vooral als gevolg van de elektrificatie van wagenparken. Dit leidt tot schommelingen en pieken in de energieproductie en -vraag, waardoor netto congestie ontstaat.

Peak shaving op grote schaal

Tijdens piekuren geven batterijen, in plaats van extra stroom uit het elektriciteitsnet te halen, opgeslagen energie vrij. Dit helpt bij het vermijden van druk op de netwerkinfrastructuur en voorkomt congestie op het elektriciteitsnet. Slimme batterijsystemen zijn uitgerust om te anticiperen op piekperioden en proactief bij te dragen aan het beheer van de belasting.

Batterijen als oplossing

Energieopslagsystemen bieden verschillende voordelen, waaronder snelle implementatie, snelle reactie op veranderingen in de vraag en het aanbod van energie, en de mogelijkheid om meerdere taken uit te voeren, zoals piekreductie en noodstroomvoorziening. We hebben succesvolle toepassingen in verschillende sectoren gefaciliteerd, wat de economische en ecologische voordelen benadrukt.

Een sterkere Energie-toekomst

Het is duidelijk dat energieopslagsystemen, en met name batterijsystemen, onmisbaar zijn voor het toekomstige energielandschap. Ze dragen bij aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet, voorkomen overbelasting en maken efficiënt gebruik van duurzame energiebronnen.

Download de Netcongestie Whitepaper

In deze brochure duiken we in de wereld van het elektrificeren van de wereld.

Scroll to Top
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam
Door het invullen van dit veld ga je akkoord met de algemene voorwaarden.