SmartGrid: Veilige Energieopslagsystemen volgens de PGS 37-1 Norm

Door Harry Roewen, CTO SmartGrid
Bij SmartGrid staat veiligheid voorop, en we zijn vastbesloten om te voldoen aan de strenge eisen van de nieuwe PGS 37-1 norm. Deze norm is van cruciaal belang voor het veilig opslaan van elektriciteit in Energieopslagsystemen (EOS’en) en benadrukt het belang van het volgen van deze regels. Als extra beveiligingsmaatregel maken we uitsluitend gebruik van Lithium IJzer Fosfaat (LiFePO4 of LFP) cellen, waardoor onze systemen nog veiliger zijn.

Wat is de PGS norm?

Met de groeiende rol van energieopslagsystemen worden de veiligheidsaspecten rondom de opslag van elektriciteit steeds belangrijker. De Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) is een serie richtlijnen die specifieke veiligheidsvoorschriften en procedures biedt voor het omgaan met gevaarlijke stoffen en situaties. PGS-richtlijnen zijn ontworpen om de veiligheid van mensen, eigendommen en het milieu te waarborgen. PGS 37-1 is een cruciaal onderdeel van deze reeks en heeft als doel de veilige opslag van elektriciteit in energieopslagsystemen te bevorderen.

Wat betekent de PGS 37 norm precies?

PGS 37-1 richt zich onder andere op de veilige opslag van elektriciteit in energieopslagsystemen met grote lithiumbatterijen. Deze batterijen bestaan uit gekoppelde lithiumbatterijen die elektriciteit opslaan en afgeven, en ze worden in diverse toepassingen gebruikt, waaronder:

Zonne-energieopslag:

Energieopslagsystemen met lithiumbatterijen worden gebruikt om overtollige zonne-energie op te slaan voor gebruik ‘s nachts of op bewolkte dagen in zowel huishoudens als bedrijven.

Windenergieopslag:

Energiemaatschappijen maken gebruik van deze systemen om windenergie op te slaan en te benutten wanneer dat nodig is.

Stabilisatie van het elektriciteitsnet:

Energieopslagsystemen worden ook ingezet om schommelingen in het elektriciteitsnet op te vangen en de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening te verbeteren.

Ondersteuning van het elektriciteitsnet:

EOS’en worden ook ingezet om een te kleine netaansluiting te ondersteunen om een hogere piekbelasting aan te kunnen (zgn. peakshaving).

Vanwege het inherente risico op thermische doorbraak in lithiumbatterijen is het van cruciaal belang om deze energiedragers op de juiste manier toe te passen en op te slaan. PGS 37-1 biedt gedetailleerde richtlijnen en voorschriften om deze risico’s te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen.

Veilige LFP cellen van de SmartGrid energieopslagsystemen volgens de PGS 37-1 norm

SmartGrid maakt alleen gebruikt van premium LFP cellen in haar energieopslagsystemen.

Waarom de PGS 37-1 norm naleven?

De groei van energieopslagsystemen heeft geleid tot een grotere behoefte aan strikte veiligheidsrichtlijnen. De PGS 37-1 norm is opgesteld om deze behoefte aan te pakken en te zorgen voor veilige en verantwoorde opslag van elektriciteit in EOS’en. Bij SmartGrid begrijpen we het belang van deze norm volledig, niet alleen voor eindgebruikers, maar ook voor omwonenden, verzekeraars en de directe omgeving. Zekerheid en veiligheid zijn van essentieel belang. Daarom ontwikkelen en produceren we al onze systemen volgens deze nieuwe norm.

SmartGrid’s Toewijding aan Veiligheid en Naleving

SmartGrid is een toonaangevende speler in de markt van energieopslagsystemen en onderscheidt zich door haar sterke toewijding aan veiligheid en naleving van normen. De PGS 37-1 norm wordt beschouwd als een kritische referentie voor veilige opslag van elektriciteit, en het feit dat we deze norm volledig omarmen, benadrukt onze inzet voor de veiligheid van onze klanten en de bredere gemeenschap.

Als aanvullende veiligheidsmaatregel maken we ook uitsluitend gebruik van Lithium IJzer Fosfaat (LiFePO4 of LFP) cellen in onze energieopslagsystemen. Deze LFP cellen staan bekend om hun inherente veiligheidseigenschappen. Ze zijn minder gevoelig voor thermische doorbraak, wat het risico op brand aanzienlijk verkleint. Dit maakt SmartGrid-systemen niet alleen normconform, maar ook uitzonderlijk veilig.

SmartGrid stelt de norm in de wereld van energieopslagsystemen door volledige naleving van de PGS 37-1 norm. Met SmartGrid kiest u voor energieopslagsystemen die niet alleen innovatief en efficiënt zijn, maar ook voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen, wat altijd centraal staat in onze productbelofte.

Share the Post:

Related Posts

Scroll to Top