Vakantiepark Basecamp voedt microgrid met SmartGrid batterijsystemen

Basecamp Ijmuiden is Europa’s eerste regeneratieve vakantiepark. Het combineert een reeks van off-grid, circulaire oplossingen voor huisvesting, energievoorziening en voedsel in een unieke bezoekerservaring. Om het off-grid elektriciteitsnetwerk van het park van stroom te voorzien koos Basecamp IJmuiden voor SmartGrid’s geavanceerde 500kWh batterij energieopslagsysteem als de basis van hun micro-grid.

Wat is Basecamp?

Op een steenworp afstand van het Nederlandse Kennemermeer ontwikkelt het team van Basecamp de blauwdruk voor een nieuw soort vakantiepark waar het verbeteren van de biodiversiteit, ecologisch herstel en het achterlaten van een positieve klimaatimpact verweven zijn in elk aspect van de activiteiten van het park. Het team test nieuwe technologieën voor energieopwekking, verwarming, opslag en meer om hun off-grid ambities te bereiken.

Verbinding tussen opwek en gebruik

Om volledige controle te krijgen over hun energievoorziening heeft Basecamp een micro-grid gecreëerd, waarbij de energiebuffer van SmartGrid de opwekkingscapaciteit van zon & wind verbindt met slimme toepassingen in de meer dan 30 tiny houses. Met verschillende ingebouwde aansluitingen, kunnen meerdere energiebronnen met verschillende outputs en opwekkingsprofielen eenvoudig in één systeem worden aangesloten. De slimme software van de batterij en de gedetailleerde data-inzichten maken het begrijpen van de unieke vraag- & aanbodprofielen van het park een stuk eenvoudiger.

“SmartGrid is onderdeel van de complete Basecamp energie oplossing. We kunnen niet zonder. Het plaatje is anders niet compleet.”

Edwin Blom, Systems Architect bij Basecamp

Off-grid energievoorziening door de seizoenen heen

SmartGrid’s batterij systeem helpt het team van Basecamp om hun elektriciteitsvoorziening te beheren als opwekking en vraag patronen veranderen door de seizoenen heen. In de zomer biedt de SmartGrid container een grote opslagcapaciteit voor de sterke zonne-energie opwekking van het park. In de winter gebruikt het team de energiebuffer voor peak shaving, wanneer de elektrische verwarmingssystemen van de meer dan 30 tiny houses momenten van piekvraag creëren.

Systeemveiligheid, onze eerste zorg

Mensen wonen, werken en slapen op Basecamp Ijmuiden en kinderen spelen vrij rond het park. Dus de veiligheidseigenschappen van een batterijsysteem dat dicht bij mensen is geplaatst was een eerste zorg voor het technische team van het park. Aangezien alle oplossingen van SmartGrid uitsluitend worden gebouwd met A-grade LFP-technologie en zwaar worden getest op de Nederlandse productielocatie, was onze 500kWh containeroplossing de perfecte pasvorm voor Basecamp.

“Als het op opslag aankomt, kiezen we voor SmartGrid omdat het past in onze filosofie van duurzaamheid, veiligheid en ethische overwegingen”

Eelke Pollé

Founder bij Basecamp

Wat is de volgende stap?

Basecamp’s locatie in Ijmuiden is een groot succes, de meeste avonden zijn volgeboekt en ze ontvangen consequent 5 sterren feedback van enthousiaste bezoekers. Met SmartGrid als een schaalbare partner voor energieopslag-oplossingen, plant Basecamp een ambitieuze uitbreiding naar 20 locaties in heel Europa. Na het perfectioneren van een systeem voor off-grid energievoorziening, laat het team de beperkingen van het elektriciteitsnetwerk achter zich en is van plan om hun autonome parkontwerp naar prachtige locaties te brengen, ver weg van enige bestaande netaansluiting.

Share the Post:

Related Posts

Scroll to Top